Ole Bulls plass

Ole Bulls plass ca. 1970

Dette bilde tatt ca. 1970 og må som en ser tatt rundt juletider. Her er det slik vi husker da skupusser huset Bjørnekrem sto der så tillatelig. Der både bymann og stril kunne få pusset sine sko før de entret enten Hjørnet på Hotell Norge eller Grand Café for å slukke tørsten med noen øl. Da kunne en også kjøre med bil i dette strøket rundt den gamle rundkjøringen som stolpen i midte markerer. En kunne også parkere langs fasaden både til hotell Norge og til Grand Café og Selskapslokaler eller snarer Handelens og Sjøfartens Hus sin fasade. I dag snakker vi om den Blå steinen og en og annen drosje som skal hente passasjerer fra hotell Norge. Men både skopusser huset og rundkjøringen er nå historie på denne gamle Ole Bulls plass. Vemodig syntes kanskje noen mens andre kanskje mener at dagens bilde er et stort fremskritt.

Er du inne på innlegget kan du klikke på bilde å få det større.

Men for dem som husker ennå lengre tilbake til rundt 1910, ja da så området slik ut som en ser her. Men det er kanskje ikke så mange som husker det slik og syntes at dette var vemodig da det forsvant. Gamle Hotell Norge ble jo revet i 1962 eller der omkring. Så det hotellet er vi mange som husker, heldigvis om en kan si det.
Bildene som en gang sto i en serie bilder i en herværende avis har jeg lånt av min barndomskamerat som hans svigerfar hadde samlet på.

Les artikler i min blogg klikk her

Ole Bulls plass ca. 1910

ole, bulls, plass, den, blå, steinen, hotell, norge, grand, cafe, handelens, og, sjøfartens, hus, rundkjøring, bjørnekrem

På kartet

Kommentarer


Ole Bulls Plass er et av de mest fotograferte Bergens motivenes som finnest, sp rundt Hotel Norge.

Ja det tror jeg så gjerne Bjørn de fleste bergensere har et forhold til denne plassen det er sikkert.

Da det nye hotell Norge sto ferdig senhøstes 1964 var nyhetens interesse så stor at det alltid var kø for å komme inn på “nye Hjørnet”. Det var da følgende uttrykk oppsto: “Og – veien var ikke lang i fra Norge og til Grand”. Hotell Norge var på den tiden helt på bergenske hender, idet daværende Bergens Privatbank og Hansa Bryggeri hadde hver sin eierandel på 49,8%, de resterende 0,4% var eiet av bl.a. Direktøren.

Jeg forbinder Ole Bulls plass med Ole Bull kino.

Kjempeflott det du skriver Ove, men selv har jeg ikke hørt det. Jeg gikk mye på Hjørne selv etter at jeg traff kånemor i 1971 og frem til vi giftet oss i 1974, personalet var kjempehyggelige.

Et helt spesielt bilde. Men det gikk nok noen år ennå før det ble rundkjøring her, og da ble den gamle lyktestolpe byttet ut med en langt høyere; disse gamle og flotte med en bøyg på toppen…
Kjell Johan.

Som hovedbilde her viser Kjell Johan så er rundkjøringen på plass og også den høye løktepeilen, men fotografen har ikke fått med seg svingen på toppen.

Jepp – jeg er med, Dag-Geir; det er slik jeg husker det. Og – bak skopusserboden sto en av de gamle byens pissoirer, disse – som vi har omtalt ved flere tidligere anledninger!
Kjell Johan.