Dette nettstedet åpnet 18. januar 2009 og er en undersone av bergen360.no og i regi av BA. Alle som vil kan bidra med sine bilder. Bilder her vil kunne komme på trykk i BA eller bli brukt i andre av BAs medier. BAs serie “Den gang da” finner du hver dag i avisen. Har du bilder av mennesker, så passer de gjerne bedre på MittogDitt-sonen. Før du legger ut bilde, søk om du finner samme bilde fra før. Og du må ha opphavsrettigheter til bildet, eller godkjenning fra dem som har det.
Album: 1800-1879 | 1880-1889 | 1890-1899 | 1900-1909 | 1910-1919 | 1920-1929 | 1930-1939 | Bergen i krig 1940-1945 | 1940-1949 | 1950-1959 | 1960-1969 | 1970-1979 | 1980-1989 | 1990-1999 | Ukjent årstall | Brudepar | Klassebilder | Postkort | Samferdsel | Offshore | Buekorps | BergensQuiz | Uløste Mysterier

Festningskaien bensinstasjon 1960

Utenfor Bergenhus Festning lå Festningskaiens Bensinstasjon, og skal ha vært en erstatning for en eldre stasjon som ble rasert under eksplosjonsulykken i 1944.

I en brosjyre fra 1960 kan en lese:

Stasjonen presenteres i fullstendig ombygget stand i det det er bygget ny ekspedisjon, vaske og smørehall, satt opp 4 nye moderne pumper, ny utendørs vaskeplass, plassbelysning etc.
Takk til bloggen Algroy for lånet av bildet.

Der kan du også se flere andre historisk interessante bilder av bensinstasjoner fra Bergen,
og andre steder.

Vist 2369 ganger. Følges av 9 personer.

Kommentarer

Nå husker jeg at det lå en stasjon der (det er fint med slike fotos for å gjenoppfriske minnet). Ja på den tiden kunne man ferdes fritt langs kaikanten uten å bli hindret av disse “terror”-gjerdene…..

Takk, Carl Ole, jeg har selv ingen minner av dette, tok bussen til byen, fra Åsane, fra 1973
- da kan den alt ha vært nedlagt, eller så har jeg aldri festet meg ved den…
Men kjekt å se den og båtene bak, tenker vi har en med oss som kan fortelle hva vi ser:-)

Denne stasjonen kjenner jeg godt. Her var min far kunde fra den var ny på slutten av 1950- tallet. Etter jeg selv fikk sertifikat i 1961 fylte jeg bensin fra disse pumpene mange ganger, likeledes jevnlige besøk i smørehallen. Den gangen var det jo smøring av nipler m.m. for hver 1500 km, så vidt jeg husker. Eieren av stasjonen het Larsen. Se forøvrig mine kommentarer på dette forum under “Erlig Jarl 1953.” Så var det det lille hintet om båten i bakgrunnen da, jo det er “Nordsjøens Dronning”, Englandsbåten T/S “Leda” (1953-1974)

Takk Ove, det er en fornøyelse med dine bidrag:-)
Kjekt å høre om bensinstasjonen og Leda (T/S? turbin?)

Bare en liten kommentar, Ole; Disse terror-gjerdene lovet byens folkevalgte å fjerne for to år siden – i dag husker ingen av dem det !!

Betegnelsen T/S vedr. “Leda” betyr helt rett “Turbinskip”. I et forsøk å forklare dette på en enkel måte: Det brukes olje til å produsere damp i kjeler med vann. Dampen går gjennon en dampturbin som lager kraften som driver skipets propell(er). Dampen kondenseres deretter og pumpes tilbake til kjelen og varmes opp på nytt.

Jupp! dette var et bilde til å like, samt kommentarer….! Og, se de to tøffe biler; til høyre en Opel, og til venstre en – eh… – i alle fall amerikaner" Kjell Johan.

PS: Er det Leda eller Venus som ligger til kai i bakgrunnen..?! Eller Vega – som kom ut for den forferdelige storm i natten..!? Eller her er jeg ikke helt sikker; muligens var det Venus som kom ut i denne storm, og som der fikk assistanse fra Vega..???!! Kjell Johan.

Det var trondheimsbåten “Trym”, på vei fra Kirkenes til Middelsbrough med kis, som natten til den 18. januar 1937 kom ut for en forferdelig storm, til tider orkan, i Nordsjøen. Nødsignalene som ble sendt ut ble oppfanget av BDS’s “Venus”
som gikk til assistanse. Det utspant seg en dramatisk redningsaksjon natten gjennom. Hele manskapet på “Trym” ble reddet. Da denne heltemodinge redningsaksjonen ble kjent, fikk den stor omtale i radio og aviser, og er siden blitt omtalt som en av de dristigste og farligste redningaksjoner.

Hei Ove! Takk for flott oppdatering av noe jeg ikke hadde de helt store kunnskaper om, selv om jeg har lest denne dramatiske historie; av båter her erindret jeg vel bare Venus, men husket ikke hvilken rolle hun spilte i dette drama!!
Kjell Johan.

Kjempeflott bilde

Jobbet som ferievikar på denne stasjonen i beg. av 50 årene mens jeg ventet på å komme inn på styrmannsskolen. Desverre var der ingen smørehall, men åpen smøregrav på N.siden av bygget. Et ufyslig arbeidssted når det regnet og blåste. Undrer meg på hvor det er blitt av den gamle fortøyningsringen som var beskyttet av en glasskasse inne på området ?
Ellers husker jeg at en del av jobben bestod i å fylle bensin på biler som ble losset fra Amerikabåten.

I Roy L’s link av 10. oktober – finner du opplysninger om fortøyningsringen.

Sendte dette spørsmål til BERGEN OG OMLAND HAVNEVESEN
Håper dere kan gi opplysninger om denne fortøyningsring finnes ennå ???
Fikk følgende svar
Nei, denne eksisterer ikke lengre
Med hilsen
BERGEN OG OMLAND HAVNEVESEN

Litt av et svar. Har litt vanskelig for å tro at den bare ble skrotet Alderen på fortøyningsringen burde vel tilsi at den ble tatt vare på? Den er jo en del av Bergen havns’ historie

Helt enig, Bjørn så jeg spør BERGEN OG OMLAND HAVNEVESEN om igjen Kan du undersøke om den er asfaltert over, eller fysisk fjernet. Vi har som du ser på Fotomuseum Bergen folk som har jobbet der ute, da var denne fortøyningsring glasset inn. Denne fotøyningsring
kan muligens spores flere hundre år tilbake. Høres rart ut at den er vekk.
I boken Bergens Bys Historie bind 2 står der " Da en for få år siden rev en bensinstasjon nær murene til Bergenhus, kom denne fortøyningsringen for dagen. Muligens er den identisk med den ringen som er avbildet på Scholeus` Bergens-prospekt fra 1581".
Er det mulig Havnevesenet bare raserer kulturminner ??

Kan vanskelig tenke meg det. Ringen var boltet i fast fjell og inrammet i en betongkasse med glasslokk over. Hvem som ga ordre om at den skulle beskyttes på denne måten, vet jeg ikke, men der må bestemt finnes opplysninger om dette på byantikvarens kontor eller Statsarkivet. Observerte folk som beglodde og fotograferte den, men de presenterte seg ikke. (Var ikke turister!)

Har nøye studert billedet som du la inn den 10 oktober. Jeg mener ganske bestemt at om ikke dette er den omtalte ring, så er den svært identisk. Mener også at jeg har sett billede av ringen på Festningskaien i en av de flotte Bergensbøkene til Towsen??? ( Husker ikke helt navnet på forfatteren )

*Hei

Var vel rask med fortøyningsringen på Festningskaien, se fil

Ringen er der ennå, ca 10m nord for service huset på Festningen,( under den gamle bensinstasjonen.)

Står dere på utsiden av ISPS gjerde vil dere se den tydelig

Med hilsen
BERGEN OG OMLAND HAVNEVESEN*

Hei Roy. Når du først er så godt i gang – kan du ikke be havnevesenet spandere en omgang maling på fortøyningsringen så den ikke ruster vekk. De har folk som kan dette.

Veldig kjekt å se at den fremdeles eksisterer. Kort og godt: Godt jobbet!!

På Byantikvarens side, finner man Kulturminnegrunnlag for Bergen havn,
der er fortøyningsringen omtalt og avbildet på side; 32.
Pdf-dokumentet tar litt tid å åpne.
Forøvrig svært mange gamle og interessante fotografier i rapporten.

Bilene: Studebaker 1947-51 Starlight coupe og Opel Olympia 1953-57 varebil.
Bensinstasjonen: Finnes foto av den som forsvant i 1944? Har noen gateadressen til denne stasjonen? Har forgjeves prøvd å finn eden i kommunens byggesaksarkiv.

Her er bensinstasjoner i Bergen 1945.

Adressebok 1942

Adressebok 1958

Telefonkatalogen 1972 står der
" Festningskaien Bensinstasjon Olaf Larsen på Festningskaien "

Bildet er lånt av Ørn Akselsen og det er 17. mai 1966

Kjempeflott bilde. Bilen er en Ford Anglia, fint pyntet, akkurat som barn og voksne som seg hør og bør på den 17de Mai!

Bildesamlingen (7541 bilder)

 

1960-1969 (411 bilder)

 
Annonse

Nye bilder