Dette nettstedet åpnet 18. januar 2009 og er en undersone av bergen360.no og i regi av BA. Alle som vil kan bidra med sine bilder. Bilder her vil kunne komme på trykk i BA eller bli brukt i andre av BAs medier. BAs serie “Den gang da” finner du hver dag i avisen. Har du bilder av mennesker, så passer de gjerne bedre på MittogDitt-sonen. Før du legger ut bilde, søk om du finner samme bilde fra før. Og du må ha opphavsrettigheter til bildet, eller godkjenning fra dem som har det.
Album: 1800-1879 | 1880-1889 | 1890-1899 | 1900-1909 | 1910-1919 | 1920-1929 | 1930-1939 | Bergen i krig 1940-1945 | 1940-1949 | 1950-1959 | 1960-1969 | 1970-1979 | 1980-1989 | 1990-1999 | Ukjent årstall | Brudepar | Klassebilder | Postkort | Samferdsel | Offshore | Buekorps | BergensQuiz | Uløste Mysterier

Kiosk i Steinkjellergaten – 1959

Denne kiosken lå i Steinkjellergaten og bildet er fra 1959 (UiB – Billedsamlingen).
Jeg fant frem dette bildet etter å ha snakket med en hyggelig kar på telefonen – han kommenterte bildene som var lagt ut, spesielt de av kiosker som ikke lenger eksisterer.

Vist 3274 ganger. Følges av 9 personer.

Kommentarer

Tenk om noen har et bilde av kiosken i Eikeviken.. Det hadde vært fantastisk! Kioskdamen var en viktig del av miljøet, mange gode minner om henne….

Ja, den husker jeg godt, kiosken i Eikeviken. Hadde venner som bodde i området, så der var jeg titt. En av dem flyttet til Fredrikstad hvor jeg også bor.Selv bodde jeg i Solbakken i barne- og ungdomsårene.

Har vi noe adresse eller navn å lete etter i Eikeviken ?

Vel 50 år senere i Steinkjellergaten.

Tenker du på til kiosken? Den lå på snuplassen eller endeholdeplassen til Eikeviksbussen ved starten på bakken opp til Hellen festning og innkjørselen til Nylandsveien. Rett bakenfor kirosken lå “doen” til sporveissjåførene:-) Jeg vokste opp i Nylandsveien.

Hmmm. spilte du fiolin, Ole? Noe som slo meg……..

Joan H – var nok ikke så interessert i akkurat fiolin jeg som var oppvokst med Elvis og de andre rockeguttene, Var med i Hellen Skoles Musikkorps da det ble startet sist på femtitallet, hvor jeg var trommis.

:-)) Da gikk jeg og på Hellen.. Husket at det var en Ole som spilte violin og at det gjorde og en som flyttet, ikke til Fredrikstad, men til Tønsberg mener jeg. Må innrømme at jeg var med i stykeorkesteret, men jeg var nok ikke det største talentet:-)

Flyttet fra Bergen i 1973 til Danmark og kom først tilbake til gamlelandet i 1987. Siden 90 har jeg stort sett bodd i Fredrikstad. Savner selvsagt byenes by, og å besøker den jevnlig, sist gang var til feiring av den søttende. Da kom en av guttene og kona opp fra DK.

Kan noen av dere hjelpe på hukommelsen og fortelle hvilke butikker vi kunne finne – i slutten av femtiårene – fra Øvregaten, opp Nikolaikirkealmenning/Steinkjelleren ut Stølegaten til krysset Helgesensgate/Ladegårdsgaten? Husker selv “Snarkjøp” helt nederst, videre pølseboden til Amundsen, Vulkaniseringsverkstedet øverst på Nikolaikirkealmenningen, tobakksbutikken nederst i Steinkjelleren, BT-filialen (var den der i 58?), fruktbutikken til Helgesen (kom den senere?), deretter kiosken på bildet og så – i rekkefølge bortover på Stølen: Kjøttbutikkene til Jacob Rasmussen og en filial fra Bohne på andre siden av gaten (?), Dahle Sport, Hilt Kolonial, Sunndal Kjøtt, Meieriet, Frk Berentsen Tobakk, Risa Kjøtt, Lingjerde Frukt, Krauz leketøy, Baker Brun, og helt ute i krysset Sæle Frukt. Noen jeg har glemt??

Bare noen få av de eldste du kan ha glemt, Helge: På den andre siden av der den avbildede kiosken lå, og ovenfor trappen: Bella hattesalong og deretter “Isbaren”. Den lille kolonialen nedenfor kiosken, var vel den første i Bergen (?) som solgte syltetøy i 3 kgs.blikkspann. Disse fikk orkesterplass i vinduet, og var en revolusjon på slutten av 50-tallet, da vi var vant med Mor Monsens appelsinmarmelade i små pappbegre, Rødtopp, Sunda, sirup og andre pålegg-søtsaker. Snop derimot, det var det Frukt-Sæle på Stølen som stod for: Spesialitetene var “flesk” og negerhoder – (av ekte lakris) På motsatt side – og ned en trapp; Olsens Isbar, og ovenfor denne igjen ( i Balaklavakrysset) lå Hovland – med “verdens beste fiskemat”.

Hattebutikken – damehatter -, den husker jeg! Det var like utenfor den jeg i sin tid fikk en sviende lusing av Finnemannen! Husker også isbaren der i Steinkjellerbakken/gaten, mener den het, Lykten, eller Løkten!? (:-D)
Kjell Johan.

Takk for innspill, Svein og Kjell. Joda, jeg husker jo nå hattebutikken. Isbaren sliter jeg litt med, men det demrer.
Var den i lokalene der Dankert Oen senere hadde tobakksbutikken? Løkten, lenger nede, kom senere, men når?
Var denne kolonialen, som du Svein nevner, nede i kjellerlokalet, skrått over BT og der noen brukskunstnere etablerte seg på 70-tallet?
Og siden ingen har kommentert det, får jeg bygge på at de andre som jeg nevnte er korrekte og at de eksisterte omkring 1958. Ok? Og så skulle jeg jo gjerne hatt en bekreftelse på at dette snarkjøpet nederst på Nikolaikirkealmenningen, der antikvitetsbutikken nå er, var Bergens første og at den eksisterte i 1958.

Her kan du se hvem som holdt til i Nikolaikirkealmenning 1958 Lenke Trykk på bilde for å forstørre.

Du har fenomenale kunnskaper Roy. Kan du gi meg en referanse til den publikasjonen som du viser til.
Noe som kan lånes på biblioteket?
Men – den kan i alle fall ikke være fullstendig når Amundsens Pølsebod – med verdens beste pølser ( i sterk konkurranse med boden i Nygaten) – ikke er nevnt. Riktig nok var den liten – boden – med en luke i et plankegjerde, men den eksisterte i en lang årrekke og i alle fall i 1958.

Bergen Adressebok 1958 finner du HER

Kanskje pølseboder ikke er registrert:-) Hadde denne Amundsen en sønn?

Ser det er et ektepar ved navn Amundsen i Steinkjellergaten nr 2 i 1958. De er og eiere av eiendommen i 1948,1958
og 1968 kan det være rette ?

Har en sterk følelse av at jeg gikk i klasse med en på Rothaugen som var i familie med pølsemannen.. Wilfred?

Noen sønn kjenner jeg ikke til, men derimot hadde pølsemannen en myndig, men vennlig, frue, som var tilknyttet Frelsesarmeen i Ladegårdsgaten. Tror hun var major eller noe deromkring. Ungene i gaten (jeg bodde like nedenfor Balaklavasvingen) deltok titt og ofte på arrangementer der oppe, når det var film/lysbilder, helst med bevertning, eller juletrefester. At pølsemannen og fruen bodde i strøket, og for den saks skyld i Steinkjellergaten 2, er overveiende sannsynlig.
Men jeg tror også, som Joan, at pølseboder som knapt var mer enn “et hull i gjerdet” ikke ble registrert.
Lurer forresten på om “Madam Hermansen”, som var Amundsen sin pølsekollega i boden på Øvregaten, like ved Koren Wibergsplass, var registrert noe sted. De eksisterte i alle fall på 50- og 60-tallet begge to, og ved stengetid samarbeidet de om å koste gatene rundt bodene sammen. Dagens kebabsjapper har sannelig mye å lære!

Hansa’s anlegg på Stølen, Stølegaten 13, rundt 1960. Inn-utkjøring var trang og vanskelig, og eieren av kolonialbutikken vis a vis, Karen ? Hilt var alltid tilstede når en Hansabil skulle inn og ut.

“Løkten Gjestgiveri” (mer en isbar enn et gjestgiveri) holdt til rett nedenfor BT-filialen. Denne ble drevet av ekteparet Helgesen (fra Laksevåg) som også drev kafè Idun på Øvregaten. Dette var på 60-70 tallet.

Rett ovenfor Samvirkelagets Snarkjøp, oppstod en ny trend: “Bravo”, som solgte dagligvare i stor-emballasje. Ingen suksess, og den forsvant etter kort. tid. På motsatt side var det at Amundsens spesialinnredede pølsebod lå. I likhet med frk.Hermansen – i den brunmalte pølseboden ovenfor Svein Hatvik lampeforretning – var de begge fra Nordland, og nøye på å holde det rent og ryddig. Frk.Hermansen ble observert nattestid med å plukke pølsepapir og annet boss – flere hundre meter fra sitt utsalgssted.

En liten detalj, Svein: Butikken som du nevner var Brava. Men jeg kom på en butikk til, som lå noen meter ovenfor BT-filialen, på hjørnet ved den lille plassen der. Tror det var et slags strikkevareutsalg?

Det som det er grunn til å huske fra Løkten, som antakelig ble etablert tidlig på 60-tallet, er innehaver Helgesens spesielle gest til velsette gjester, enten det var nyttårsaften eller 17-mai: Han hadde en torader (tror jeg at det må ha vært) på bakrommet. I pur glede over dagen forlystet han gjestene med virtuos omgang med dragspelet sitt. Tror at det også var litt allsang i sakens anledning. I alle fall hvis det var kjente bergensmelodier.

En annen pussighet fra midt på 60-tallet på Løkten:
Hver fredag var det ene vindusbordet reservert, og det sto lys på bordet. Ut på ettermiddagen ankom han som hadde reservert. Dette viste seg å være en liten inder/pakistaner, som gjorde sin entre i mørk dress eller smoking. På bordet ble det da satt en hel bløtkake, som sikkert var spesialbestilt og som han fortærte i sin helhet. Husker jeg ikke helt feil avrundet han også seansen med en feit sigar.
Siden dette fant sted på en isbar, med fullt innsyn fra Steinkjelleren, vil jeg formode at svært mange husker dette merkelige fenomenet, som pågikk over en lang periode.

Ja, Helgesen fremførte også sin egenkomponerte sang om Laksevåg.
Han inderen du nevner, Helge, hadde det samme ritualet hver lørdag formiddag – nede på konditoriet i Øvregaten.

Helge, fotoet av Hansabygget på Stølen, er det rettigheter til det, eller kan jeg bruke det i en brosjyre som vi skal utgi for området Øvregaten – Nikolaikirkeallmenningen – Steinkjelleren – Stølen? Kjenner noen til fotoer av bygget lenger tilbake i tid?

Bildet av Hansabygget på Stølen er lagt inn av meg. Bildet har jeg funnet i Hansa’s “arkiv”. Det var ikke nevnt navn på fotograf. Bildene i dette arkivet er i all hovedsak blitt brukt i bedriftsorganet “Hansaposten” som var offentlig tilgjengelig den gangen.
Til ditt andre spørsmål er svaret ja, jeg kan hjelpe deg.

Takk, Takk. Da er jeg svært interessert i foto av bygget fra rundt århundreskiftet, hvis mulig. jeg var selv inne på omvisning på området før rivingen startet. nå holder jeg på å skrive historikk til en publikasjon som kommer ut i vår, så om du kan frembringe bilder innen en måneds tid vil det være fint. affi@online.no

På stølegaten hadde både bakeriet Martens og Smith Sivertsen utsalg. Smith Sivertsen lå på høyre side når du kommer nedenfra. Litt lenger borte var der og en liten tobakksbutikk og en frisør. Isbaren lå på andre siden oven for Oens tobakk. Den ble drevet av en som het Leif, derfor kalte vi den bare for leifen. På venstre side hadde Risa, som også hadde utsalg ved Muren i Strandgaten, også en kjøttbutikk. Helt i andre enden av gaten, vis a vis Sæhle var der en liten kolinial drevet av Olsen, og ved siden av var der en isbar. Dette var vel muligens starten på ladegårdsgaten. I starten på helgesensgate var der fiskebutikk drevet av Mathiesen.

Min tipoldefar, Lars Pedersen Garnæs (1817 – 1901) var huseier av Stølen 10 i 1875, og bodde her med sine 7 barn. Bildet er fra 1976

1950-1959 (595 bilder)

 

Bildesamlingen (7541 bilder)

 

1960-1969 (411 bilder)

 
Annonse

Nye bilder