Dette nettstedet åpnet 18. januar 2009 og er en undersone av bergen360.no og i regi av BA. Alle som vil kan bidra med sine bilder. Bilder her vil kunne komme på trykk i BA eller bli brukt i andre av BAs medier. BAs serie “Den gang da” finner du hver dag i avisen. Har du bilder av mennesker, så passer de gjerne bedre på MittogDitt-sonen. Før du legger ut bilde, søk om du finner samme bilde fra før. Og du må ha opphavsrettigheter til bildet, eller godkjenning fra dem som har det.
Album: 1800-1879 | 1880-1889 | 1890-1899 | 1900-1909 | 1910-1919 | 1920-1929 | 1930-1939 | Bergen i krig 1940-1945 | 1940-1949 | 1950-1959 | 1960-1969 | 1970-1979 | 1980-1989 | 1990-1999 | Ukjent årstall | Brudepar | Klassebilder | Postkort | Samferdsel | Offshore | Buekorps | BergensQuiz | Uløste Mysterier

AT september 1940

I begynnelsen av september 1940 ble det avholdt et lederseminar på Nygårdshøyden, i lokalene til Norges handelshøyskole, NHH, for lederkandidater fra Den frivillige norske Arbeidstjenesten.
Men i slutten av måneden, den 26. september, ble Administrasjonsrådet avsatt, og den Frivillige Arbeidstjenesten avsluttet – en tvungen Arbeidstjeneste ble innført, underlagt departement for Arbeidstjeneste og Idrett, ledet av NS-minister Axel Stang.
Noen av deltakerne på lederseminaret hadde, etter Norges kapitulasjon, meldt seg til frivillig innsats for bygd og land, til tjeneste på Os.
Les mer om AT på Osøyro sommeren 1940
Da den første snøen falt senhøstes 1940, var det slutt på arbeidstjenesten på Os.

Fra Kjell Falcks samling.

Vist 1180 ganger. Følges av 5 personer.

Kommentarer

Fra lederseminaret, i Muséplass 1

Trolig fra Chr. Michelsens gate 4.

Forstår ikkje den store interessen med bilder av disse landsvikerne, om en settet navn på de eller ei betyr ikkje så mye for vi lever over 65 år år etter den tiden. Ja,ja la oss får en gapestokk fra gamletider for eg regner med de som både tok bildene og står avbildet hadde en stor interesse av det :-) Men ikke etter landet fikk friheten for da ble jo hevnens tokt ført over etterkommere som familiære og tysker ungene.

Norge er et land med stolthet sant nok og vi lever i en tid der en sånn forfølgelse ville ha vært fornedrende om vi fikk en ny krig med landsvikere.

Stig: De som måtte inn i tvungen Arbeidstjeneste var ikke landssvikere.

Må få berømme måten du legger ut tingene på Knut Georg. Et hovedbildet der vi ser de marsjerer i Bergenske gater og som underbilag i tråden kommer bilder som er innomhus og som forklarer en del. Bravo også for alle dine linker som legges ved. Jeg syntes dette er svært bra.

Tusen takk, Dag-Geir – håpet er at de som interesserer seg, lett skal kunne finne ytterligere informasjon.
Samt at underliggende bilder hører under førstnevnte, og kanskje ikke er så interessante for seg selv, uten den tilhørende historien.

Tinus; Korrekt (selv om jeg misliker uttrykket som brukes – ikke få mener at sviket skjedde alt før 9. april….)

Stig – du er opprørt, men jeg tror på helt feil grunnlag, med din antydning hadde nok samtlige, menn og kvinner, på fotografiene blitt svært opprørte, for å si det mildt. Her blander du fakta og følelser. Arbeidstjenesten var en flott innsats, som de alle fleste involverte satte stor pris på, å kunne bidra i en vanskelig tid.
Flere av de fotograferte deltok siden i motstandsbevegelsen.
Fra 1941 ble tjenesten i AT tvungen, hovedsakelig 3-måneders engasjement, for landbruket eller veiarbeid.
Menn i vernepliktig alder ble kalt ut, mange bergensere deltok bla. i veibygging, som i Bøverdalen – deres innsats ligger der den dag i dag, som et håndfast minne.
Deltakelse i AT var ikke en del av rettsoppgjøret, unntaket var befal, og arbeidstjenestemenn, tilsluttet NS – men utelukkende for deres medlemskap, ikke arbeidsinnsats.

Knut, arbeidstjenesten under krigen var vel å betrakte som tvangsarbeid og det syntes ikke jeg så mye om. At arbeid mach frei som tyskerne hadde som parole så må jeg helle få mene at arbeid til alle er et bedre fundament. Opprørt er jeg ikke, men syntes at kanskje mer historiske forklaringer og spørsmål rundt bildene kunne ha vært noe.

Trodde Stig at dette var en nettside for nazipropaganda? Hva er det du kaver etter? Les tittelen på sonen, og slutt å lage kvalme.

FOTOMUSEUM

Stig: skulle mene at jeg har dokumentert temaet grundig nok – følg lenken under hovedbildet.
Og nok en gang, dette var en norsk tjeneste.
På Fotomuseum Bergen dokumenteres fortiden, også den problematiske okkupasjonen, som berører oss alle.
Om arbeid for alle og full sysselsetting, bør man lese historikeren Nina Drolsum Kroglunds siste bok.

Nå henger jeg meg ikke så mye opp i kun dette bildet, men det har da vært lagt ut bilder av disse landsvikerne opp til flere ganger. Hirden og gud vet hva, flotte bilder og jeg stiller endel spørsmål rundt motivene for å legge de ut og litt om bakgrunnen for det bildet viser fra en vond tid i Norge. Jeg husker å lese at det ble kommentert på ett bilde der Landsvikerne i 1945 ble ført til Bergen fengsel og at en av hensyn til etterlatte ikke ville gi ut navn.

Mens i grunnen så lever det mange i dag som husker disse godt både med navn og sitt svikende ettermæle.
Man kan mene hva en vil om dette, men det er en smule opprivende å se dette. Mens det positive må være aldri må dette skje igjen, noe jeg frykter vil aldri vil lære av i ettertid.

Ha en fin dag.

En moralsk og filosofisk debatt er alltid på sin plass, men da på rett sted, til de fotografiene det gjelder.
Å blande inn det svært belastende sviker -begrepet, til disse fotografiene, blir fullstendig feil.
Sitter man med fasiten i hånden, er det lett å mene det ene og det andre, i ettertid.

Da avslutter jeg meningsutvekslinger om det omkringliggende, og håper på konkrete innspill om Arbeidstjenesten, generelt, men aller helst om Vestlandet, og gjerne nevnte lederkurs.
Sommeren og høsten 1940 var det flere leirer på Vestlandet, med frivillig norsk ungdom, i Bøvågen, i Ølen, på Os, samt en kvinneleir på Osterøy.
Det hadde vært spennende å få frem ytterligere informasjon, før den går tapt, for alltid.

Upassende kommentarer vil bli slettet.

Da er avslutningen på historien om den frivillige Arbeidstjenesten på Os skrevet:
Med hakke og spade – i innsats for landet.
Mange har kanskje vært på Ferstad feriekoloni, det var der AT-guttene til slutt havnet.
Se fotografier fra feriekolonien, som nå er historie – og fra guttenes flotte innsats for bøndene på Os.

Bildesamlingen (7541 bilder)

 

Bergen i krig 1940-45 (518 bilder)

 
Annonse

Nye bilder