Dette nettstedet åpnet 18. januar 2009 og er en undersone av bergen360.no og i regi av BA. Alle som vil kan bidra med sine bilder. Bilder her vil kunne komme på trykk i BA eller bli brukt i andre av BAs medier. BAs serie “Den gang da” finner du hver dag i avisen. Har du bilder av mennesker, så passer de gjerne bedre på MittogDitt-sonen. Før du legger ut bilde, søk om du finner samme bilde fra før. Og du må ha opphavsrettigheter til bildet, eller godkjenning fra dem som har det.
Album: 1800-1879 | 1880-1889 | 1890-1899 | 1900-1909 | 1910-1919 | 1920-1929 | 1930-1939 | Bergen i krig 1940-1945 | 1940-1949 | 1950-1959 | 1960-1969 | 1970-1979 | 1980-1989 | 1990-1999 | Ukjent årstall | Brudepar | Klassebilder | Postkort | Samferdsel | Offshore | Buekorps | BergensQuiz | Uløste Mysterier

Boder og båter i sandviken

Aner ikke når dette er fra,men ser ut som det er måseskjæret vi skimter litt av i bakgrunn.
Så antar vi er et sted rundt gjensidige gården,i sandviken

Vist 409 ganger. Følges av 8 personer.

Kommentarer

Sandviksboder 32 og 33 var eiet av firmaet Smit & Zoon grunnlagt i 1821 og hadde fabrikker i Bergen,
Rotterdam og Amsterdam. De produserte og eksporterte alle sorter medisin og industritran. De drev og med tørrfisk, klippfisk , ferskfisk og ferskfiskfilet. De solgte tran med navn som " Dobbel A Malttran" og " Veterol" sistnevnte til bruk i hønsegårder og revefarmer. I Sandviksbodene nr 28,30,32 og 33 var der raffineringsannlegg for tran, tapperi for flasketran og lager for klippfisk og tørrfisk.

Bildene av disse gamle sjøboder er noe jeg liker, slik de her fremstilles – kan man formelig lukte hele bildet, både, tørrfisk, tran, treverk, båter, sjø, fjære og tang; det hele i tilknytning til helheten…
Kjell Johan.

Lukten av tjæret tau og treverk ol er en ting,men tørrfisk.YUCK
Husker før når jeg var mindre,ble tørket/laget ? tørrfisk på katten.Stod vinden rett når vi lekte i villnisset nedenfor,ble leken raskt flyttet opp vind for katten.
Men hver sin lyst

Har selv jobbet med tørrfisk – i bodene til Mowichel og Paulsen; Mowinchel sin bod lå vel – såvidt jeg husker – omtrent i svingen nedenfor Sandviken Brannstasjon, mens Paulsen sin lå ute ved Måseskjæret, men landfast. Husker vi hadde medlidenhet med arbirderne til Ritland, som morgen -og ved arbeidsslutt måtte ro til og fra Ritland sin/sine boder der ute på Måseskjæret, i all slags vær. Og lukten av tørrfisk – den husker jeg også veldig godt; den satt slik i både hår og klær, at jeg valgte å gå hjem istedet for å ta bussen – der folk rynket på nesen, eller rett og flyttet seg noen seter unna på grunn av stanken fra oss. Heldigvis bodde jeg i Sandviken da, var ung og sprek, og – med kort vei hjem…

Kjell Johan.

PS: Men stanken av oss – ja, den var jo helt Jærk og Gørk, og – vi dro den jo også med oss hjem. Men – det var jo ærlig arbeid. Likevel – jeg savner det ikke -, langt derifra, og aller minst denne skarpe, gjennomtrengende lukt av tørket fisk; stakkars Madam som måtte dele seng med meg…

Kjell Johan.

Hahahahahaha.Artig lesning

Kjell johan.I dag kunne du sikkert gjort business av denne tørfisk stanken..=Busselskapet hadde betalt deg for ikke ta bussen deres.

:-)))) – men også veldig alvorlig, for det var jo en måte å overleve på!

Disse bodene lå rett ned fra “midt på” Sandvikstorget. I vesntre kant av bildet sees kaien som gikk ut til Måseskjæret og det gamle bygget til sjøflyhavnen (senere Radek) lå til venstre for denne trekaien. Husker godt at vi lå på denne kaien og skjøt med luftgevær etter svære rotter, som kom svæmmende ut under bygget til Smit & Zoon. Når vi traff rottene, dukket de litt og svømte videre. Jeg mener å huske at bodene til Smit & Zoon ble stående i flere år etter at bodene til høyre på bildet ble revet. Der lå det siden noen kondemnerte båter (muligens en Laksevågsferge) som ble bruks som leke-/fiskeplass for oss unger (det var ikke “ulovlig” å falle på sjøen den gang – og det var vel slik vi lærte oss å svømme.

Akkurat! og det er så spennende at noen husker! – vår egen Historie!

Steinar Jensen Får ikke den beliggenhet du beskriver her til å stemme.
bilde er tatt fra høyre,på skrå mot venstre.Vi ser høyreside av det jeg antar er måseskjæret+måseskjæret ligger litt til venstre i bildet.
Selv dengang, burde du ikke kunne se måseskjæret i en slik vinkel, fra sandvikstorget.
Tror vi er lengre ute en til og med jeg først antok,nermere industri området. Omtrent Her tenker jeg
Men det er selvsagt mulig jeg tar feil.Men får ikke sandvikstorget til å stemme,med detaljene

meget interesante innlegg, minner meg om noen mnd, på høsten 1961, var då hos tørrfisklageret til mowinchel,
glemmer aldri den lukten av tørrfisken, var med å losset skutene som kom fra nordnorge med tørrfisk, lastet til styrehusvinduene, for ikke å snakke om dei “lekterene” som vart brukt til å frakte tørrfiskballene ut til skolten, og andre langfartsbåter, finnes det noen av dei endå? var ute på sandviksbodene 16 sist sommer, (der som norskskipsfartshistorisk selskap, holder til) var rundt på noen boder, såg en vekt som dei brukte til å vege fisken på, og pressa som fisken vart presset sammen i før dei hadde sekkestrie rundt og sydde sammen, var der bare noen mnd. før langfarten fristet igjen,

Nei, disse “Frakte/Fløttmannsbåter” er nok forlengst historie. Når båtene kom inn med tørrfisk, ble denne økt kalt for “Opptak”, og vi fløy omtrent beina av oss under dette hektiske arbeid. Men – det var så mye annet, – å skille god fisk fra mindre god – Amerikafisk, prima vare, og ikke for nordmenn, Afrikafisk, elendig vare – til Afrika, og Guano – til bikkjefór, men – det skal jamen ikke forundre meg om mye av også denne slette fisk også havnet i Afrika; tørrfiskhandelen var like råtten, som den alltid har vært…! Og så var det jobben i Pressen, der tørrfisk ble buntet og pakket til firkantede baller ved hjelp av stålstrenger; deretter ble disse lagt i striesekker. Også et tungt og hektisk arbeid, da spesielt i Pressen! Og, det var disse som ble fraktet over til (fra min tid) til Dokken; var med på flere slike turer, som var rene ferien…
Kjell Johan.

Basert på bilder,på nettet så var fløttmans båter små åpne robåter? Tror det finnes noen slike igjen.Mener å ha sett en el 2 liggende innerst i nøste bukten.Mulig jeg har noen bilder av dem et sted
Meget mulig det er kopier,men ligner på det jeg fant på nett

sånn som eg husker dei, så var det motorbåter på ca,25-30 fot, kansje litt større, et lite styrehus akterut, og en “dunk,dunk,” motor, heile båten var open, med en slags “skjærstokk” langsrommet, frå styrehuset til bakken, og lukekarmer på siden,dette “taket” var ganske bratt så snø og regn rant av. trur eg har sett dei på noen gamle bilder frå sandviken.

hei, etter litt søk på gamle bilder frå bergen, fant eg et frå perioden 1940-1949, lagt inn av kjell eikemo 16 desember 2010, på det fotoet til venstre av mastetoppen, ute på vågen, på høyde med håkonshallen, ligger en av desse som fraktet tørrfisk rundt om på havna, artig å “reise tilbake i tid” er fantastik mange fine bilder frå svunnen tid her,

prøver å legge inn bildet,er ikke så klårt,

Det er riktig at disse båter som fraktet tørfisk fra sjøbod til kai, nærmest var som små “fiskeskøyter” å se til, med styrehuset akter, og en “dunk-dunk-motor…” (Vi kalte disse for “Fløttbåter…”)

Kjell Johan.

Aaah.OK da er det ikke slik jeg tenkte på ,nei

siden temaet havnet på tørrfisk,fant jeg disse bildene,som illustrer mengden.
Var et langt kapitel om tørrfisk alene, dets marked og kvalitet osv.
Men følte Kjell Johan G og Knut Tangedal har fåt dekket det viktigste .Så gadd ikke scanne det

hei, dette er fantastiske fine bilder, Johnny, Peter Jacobsen var formann den gangen eg var der, og Henry syntest eg å minnes, men var han der i 1961? ligner i vertfall, men husker godt Peter når han sorterte tørrfisk, då var det best å følge med, for tørrfisken for igjennom luften som flygefisk til dei forskjellige haugene der dei skulle, vi var et par stykker som bar fisk til sorteringsbordet, så ble den sortert,
det er kjempefint å sjå slike bilder frå den tiden, Godt år til alle på Origo.

Må da gå ganske mange sånne fisk på et kilo vel?
Ser jo ikke ut til å veie noe,så tynn som de er

Dette var morsom lesing, fine bilder og spennende historikk! Vi pleide å kjøpe “hundetørrfisk” hos Follesø på bryggen, min far syntes den var altfor god til å gi til hunden! Så det måtte være skikkelig toppkvalitet på den fisken som ble godkjent som menneskeføde. Mye av den gikk til eksport til Sør-Europa – av religiøse grunner. Katolikker har fredag som fastedag, da er det ikke lov å spise annet enn fisk.

Vi klarte å passe på “hundetørrfisken” så far ikke forsynte seg av den, men det var virkelig ikke noe særlig å få suss av vofsen like etter et måltid tørrfisk! YERK!!

Skjønner ikke den helt store avresjonen mot tørrfisk – her oppe er det dyrere enn gull pr. kg på torget. Og jeg sier bare jamm, jamm – men den må være hjemmelaget..:-)

Hunden er bare SÅ enig!! Vet ikke akkurat hvor du bor, men denne kan jo brukes om en drøss med steder nordpå: Hva er 15 meter langt og stinker tørrfisk? 17. mai toget i Hammerfest. . .

Min far FIKK forresten tak i hundetørrfisken en gang, da knakk han en tann. Til pass til ham!

Hei Elisabeth. Tørrfisk (Lutefisk), og klippfisk er helt herlig mat det, men – nettopp fordi begge deler er så dyr – så har i alle fall ikke jeg råd til å kjøpe å kjøpe hverken tørrfisk eller klippfisk; dette gjelder forøvrig også all annen fisk. Det eneste jeg har råd til er en pakke med frossen sei, som sikkert har vært på “Verdensomseiling” før den kommer hit, hvor den også sannsynligvis startet sin reise. Men, men – jeg får jo en noenlunde god middag ut av en slik, kanskje to – del to som restemat dagen deretter…

Kjell Johan.

Bacalao og boknafesk er snadder, jeg spiser mest det første – men da blir jeg stappmett også, sikkert ikke så lurt men sånn er det.
Er så heldig å få dette og ordne fisken selv.:-)

Hunder er forresten ålreighte dyr, Mostly.

enig i at bacalao er godt,(hjemmelaget) men prisen skremmer meg i dag, såg på klippfisk i bunnprisbutikken i nabolaget, forskjellige pakninger, bacalaofisk, familiepakninger, og så videre, men når eg såg prisen på en pakke som nesten var tom,( noen få gram) kr. 86,- altså er kilopris på nesten kr. 900.- då smaker den ikke så godt lenger, ellers låg prisen på kr.150- 200.- p.kg. då har eg god pris på fisken på den eg trekker opp ute i fjorden, (når eg er heldig å få noe) hva stokkfisken, tørrfisk, koster i dag veit eg ikke, men sikkert gullpris.

Knut, husk jeg er så heldig å bo midt i matfatet – ved den mest berømte skreifangstfjorden. Jeg betaler svært lite eller ikkeno for den fisken jeg spiser.

Så derfor så gafler jeg i meg med god samvittighet….:-)

Jeg kan ikke huske at hundetørrfisken var spesielt dyr hos Follesø på Bryggen, og det var heller ikke fordi min far brakk en tann da han stjal hundens mat at jeg sluttet å kjøpe den. En av hundene mine var imidlertid uvanlig glupsk og prøvde en gang å svelge størsteparten av fisken i en engang. Det var ganske dramatisk, jeg måtte dra hele fangsten opp av halsen hans. (Hadde han ikke hatt pels hadde han nok sett ganske blå ut i trynet).

Selv gleder jeg meg til skreifisket starter, da skal jeg spise torskerogn (til jeg blir blå i trynet).

Hundetørrfisken de selger nå i allefall er ikke noe for meg.

Jeg vet nesten ikke hva som er best jeg, torskerogn eller trukket kveite med eggesmør. Jeg tro jeg sier “ja takk, begge deler”!

Har hatt kveite to ganger nå – fikk av en fisker – nydelig er det. Rogn det er gørgodt det også…..her er det litt av alt.
Skal ha steinbit en av dagene – gleder meg…..

Det må være fantastisk å kunne spise sprell-fersk fisk rett fra sjøen. Luksus kaller jeg det!

Bildesamlingen (7541 bilder)

 

Ukjent årstall (434 bilder)

 
Annonse

Nye bilder