Dette nettstedet åpnet 18. januar 2009 og er en undersone av bergen360.no og i regi av BA. Alle som vil kan bidra med sine bilder. Bilder her vil kunne komme på trykk i BA eller bli brukt i andre av BAs medier. BAs serie “Den gang da” finner du hver dag i avisen. Har du bilder av mennesker, så passer de gjerne bedre på MittogDitt-sonen. Før du legger ut bilde, søk om du finner samme bilde fra før. Og du må ha opphavsrettigheter til bildet, eller godkjenning fra dem som har det.
Album: 1800-1879 | 1880-1889 | 1890-1899 | 1900-1909 | 1910-1919 | 1920-1929 | 1930-1939 | Bergen i krig 1940-1945 | 1940-1949 | 1950-1959 | 1960-1969 | 1970-1979 | 1980-1989 | 1990-1999 | Ukjent årstall | Brudepar | Klassebilder | Postkort | Samferdsel | Offshore | Buekorps | BergensQuiz | Uløste Mysterier

Viser arkivet for september, 2015

Solheimsviken brannstasjon. Kilde Hordaland fylkesarkiv. Stor takk til Paul Sedal for meget god hjelp. Lokalisering Løbergsveien 31. Takk og til Gretha Ødegaard for info.

Sporveiens første administrasjons bil

Her er et bilde av det som i flg. texten er sporveiens første administrasjons bil fra 1920.
Aner ikke hvilken biltype det er,så her kan jeg nok ikke hjelpe de som eventuelt skulle være interessert
Den hadde sikkert vert verdt en pen liten formue i dag.Selv om den sikkert ikke er så praktisk for dagens Bergens veier og værforhold
Noen her inne som kjenner til bilens skjebne? Tror ikke jeg har sett den på teknisk museum.

Et foto fra slutten på Dampbåtepoken sin storhetstid. Et noe sjeldent bilde. Legg merke til at “Skolten” ikke er bygd ferdig ut til holmen.
Det skjedde ikke før i 1917.Trykk på fullversjonen for et større og skarpere bilde.

DS Børøysund bunkrer kull ved Brendselsimport i Solheimsviken på 1990-tallet. Foto Harald Sætre

  • DS Børøysund bunkrer kull. — DS Børøysund ved Brendselsimport i Solheimsviken på 1990-tallet. Foto Harald Sætre
  • DS Børøysund bunkrer kull. — DS Børøysund bunkrer kull ved Brendselsimport i Solheimsviken på en av sine turer til Vestlandet på 1990-tallet. Foto Harald Sætre

Ved første øyekast kan nok alle disse vedjekter med sine master og rær, og tauverk opphengt til tørk etter en lang seilas, samt alle vedskiene i forgrunn virke ganske så kaotisk, men det var orden i dette tilsynelatene kaos – både i- og omkring disse vedjekter – som her er avbildet innerst i Vågsbotnen en gang ut på 1890-tallet.
I 1892 ble det anlagt en Pelebrygge her for denne trafikk av jekter med ved til byen..

Litt historikk omkring dette: All veden som ble innført til byen skulle favnsettes, altså – måles. Det pålå favnsetteren å holde favnemål oppsatt på angitte brygger, og å innkreve avgiften – favnesettingspengene. Og, slik hadde det vært fra tidlig på 1600-tallet.
Da Christi Krybbe i 1740 var blitt innviet som fattigskole, fikk denne skolen “til evindelig tid” inntektene av favnsettingen, noe som bidro til “å gjøre den til en rik skole for fattige børn”.
Ennå i 1911 beløp favnsettingspengene i Bergen seg til over tre tusen kroner året, og da hadde kullet fortrengt veden fra tallrike kjøkkener og stuer, mens gassen og elektrisiteten nå var på vei inn i de tusen hjem.

Men – tilbake til veden fra jektene: Etter at denne var blitt favnsatt, ble det meste av denne fraktet opp til Torgalmenningen, hvor “Sagemender” for betaling fra de mer velhavende saget veden opp i passende lengder til disse…
(Se mitt tidligere utlagte bilde om disse “Sagemender”, og – med tittel, nettopp: “Sagemender”.)

Kilde til både bilde og tekst, UBB, og – boken: “En bok om det gamle Bergen”, utgitt både på norsk og engelsk i 1978. Bildet er et utsnitt av et større, og – fotograf er oppgitt til å være Ukjent.

Kjell Johan.

Fra den gang Ulrike Pihls Pikeskole lå på Nordnes, nærmere bestemt på Nykirkeallmenning. Her ser vi på den åpne plass unge pikebarn, som sikkert den gang var elever ved skolen – som da, var en ren Pikeskole.
Bildet må derfor være tatt en gang mellom 1860 og 1875, da skolen i sistnevnte år flyttet herfra til andre lokaler i en annen bydel, til hjørnet av Torggaten og Ole Bulls Plass, men – ikke så langt fra Nordnes og Nykirkeallmenning… Skolens lokaler på hjørnet av Ole Bulls Plass og Torggaten, lå i samme bygning som siden skulle bli en del av Patterson Hotel Norge.
Nykirken i bakgrunn av bildet, hvilket vel kanskje skulle være unødvendig å opplyse om, men – jeg tar nå dette med likevel…

Kilde: Bergens Skolemuseum. / Wikipedia og – meg.!

(Hentet fra egen sone på Origo, hvor bildet første gang ble utlagt den 27. mars 2013.)

Kjell Johan.

Dobbelt spor legges

Her er et bilde fra anleggsarbeidet i forbindelse med nedleggingen av dobbelt trikkespor i Kalfaret.
Kan se ut som på bildet, at de er i gang med å spleise to skinner sammen med termitt.Huset til høyre tror jeg er er sykehjemmet som ligger der,den dag i dag,eller muligens dette rottreiret som de er igang med å rive
Hva var strekningen kalfar trikken dekket?

Slik så det ut på “Skolten” en sommerdag i mellomkrigsårene.
Denne praktfulle delen av kaiområde i Bergen har nå vert avstengt for publikum i mange år, av diverse grunner som de fleste Bergensere er i mot. Håper at jeg en gang kan gå der igjen.Trykk på fullversjonen for et større å skarpere bilde.

Her på bildet fotografert femte Middelklasse for piker, ved U. Pihls Pikeskole i – enten 1908 eller 1909.

Kilde: Bergen Skolemuseum.

PS: Bildet er tatt fra fra den gang U. Pihl hadde flyttet sin skole opp til Fosswinckels Gate 5. – og, på bakplassen til denne; et sted hvor vi unge barn av min tid benyttet denne bakplass til vår lek som Cowboy og Indianer, i et kvartal som var av det mest spennende for oss i lekealder: med helter som Hopalong Cassidy, Durangokid, Cochise, Den hvite indianer, Zorro – og mange fler – hvilke vi så filmer av i Eldorado Kino. Fra denne bakplass (skolegård) hadde vi fritt gjennomløp til alle naboeiendommer i dette kvartal og de andre, men – i dag er disse gjennomganger avsperret – sammen med vår barndoms herlige og bekymringsløse tid… Og, ja – jøss hvor sterkt jeg husker og minnes s´denne skolegård/bakplass – der den lå bakenfor selve skolens hovedbygningen -i bakken opp mot Nygårdshøyden…!

  • Tlillegg til U. Pihl Pikeskole: Skolen ble grunnlagt av Madame Henriette Thrap-Meyer i 1848 som en pikeskole hvor unge jenter kunne lære huslige sysler, lesing, skriving og regning.
    I 1865 ble skolen overtatt av niesen til Ulrike Eleanore Pihl, og skolen har siden hatt navnet etter henne.
    Kommunen overtok driften i 1921, fylkeskommunen i 1972. Fra 1954 har skolen vært gymnas for både gutter og jenter. Skolen holdt først til på Nykirkeallmenningen, fra 1875 på hjørnet av Torggaten/Ole Bulls Plass, og fra 1906 i Fosswinckels gate 5. I 1988 ble skolen flyttet til den nåværende skolebygningen i Åsane.

Siste Kilde: Wikipedia, om U. Pihl videregående skole, og opplysningene derfra, er her nok en god del forkortet. Men, ikke slik at dette forringer helheten…

Kjell Johan.