Dette nettstedet åpnet 18. januar 2009 og er en undersone av bergen360.no og i regi av BA. Alle som vil kan bidra med sine bilder. Bilder her vil kunne komme på trykk i BA eller bli brukt i andre av BAs medier. BAs serie “Den gang da” finner du hver dag i avisen. Har du bilder av mennesker, så passer de gjerne bedre på MittogDitt-sonen. Før du legger ut bilde, søk om du finner samme bilde fra før. Og du må ha opphavsrettigheter til bildet, eller godkjenning fra dem som har det.
Album: 1800-1879 | 1880-1889 | 1890-1899 | 1900-1909 | 1910-1919 | 1920-1929 | 1930-1939 | Bergen i krig 1940-1945 | 1940-1949 | 1950-1959 | 1960-1969 | 1970-1979 | 1980-1989 | 1990-1999 | Ukjent årstall | Brudepar | Klassebilder | Postkort | Samferdsel | Offshore | Buekorps | BergensQuiz | Uløste Mysterier

Viser arkivet for mars, 2016

For mange er det nok ikke så enkelt å forestille seg at det i sin tid ble drevet gårdsbruk, med både sau og ku på beitemarker så nær bykjernen, og som her vist på dette fotograf – med rader av hesjer, mennesker i gårdsarbeid mellom disse – og, helt der bak i midten – Haugeveien 40.
Men, slik var det også i andre bydeler i nærheten av vår by, som på Sydneshaugen, Nygårdshøyden – bare for å nevne noen, – kan jo forresten også ta med både Møhlenpris og Gyldenpris i samme åndedrag…

Foto: Atelier KK
(På oppdrag fra Chr. Campell Andersen.)

Kilde: Marcus, Billedsamlingen uib. (ubb-kk-n-162-006_sm.)

  • Da bildet er datert til å være tatt til mellom 1918 og 1922., har jeg intet annet valg enn å legge det ut under momentet: “Ukjent Årstall”.

Kjell Johan.

Motiv fra Rosesmuget av ikke så veldig lenge siden, med sin idylliske, hvitmalte trehusbebyggelse, og – glade barn som henger over gjerdet på toppen av den stensatte bakke – hver og en av dem opptatt av fotografen, og – gleden over å bli fotografert…

Foto: Arne Moe Nilssen.
Kilde, fra hans bok av 1947: “Fra Min Kjære By”.

Kjell Johan.

Bergen 9.april 1940
Avis utklipp frå Fylkestidene Sogn og fjordane

Parti fra Nøstegaten omkring 1907. På denne tiden er her svært trangt. Den unge damen ser ut til å være på vei inn i butikken til Askøen Meieri. Alle husene på venstre side er revet i dag.
(Det siste – om hus revet – ifølge billedtekst.)

Kilde til bilde og tekst, boken: “Hele byen – og halve Sandviken”, av Stein Thowsen.
Hovedkilde til bilde: Billedsamlingen UBB

Kjell Johan.

Når jeg ser dette bildet av ca. 1921 fra Nygårdsgaten, med dens vakre villaer og haver, er det ikke rom for tvil i meg: Denne gate er i dag fullstendig uten sjarm her – og i andre områder langsmed – på grunn av disse digre kolosser av betong og glass som istedet har kommet opp – til fordel for denne forlengst avdøde idyll.
I huset (villaen) midt på bildet holdt i sin tid Bergens Tidende til. Og – bak der, ser vi tårnet til både St. Pauls Kirke (med sin gamle have foran), og lenger bak tårnet til Johanneskirken.
Legg forøvrig merke til fortauet langsetter gaten av hva som er synlig her på bildet, belagt med nydelige skiferheller; det hele ialt – en fryd for øyet…

Foto: Atelier KK

Kilde: Marcus, Billedsamlingen uib. (ubb-kk-n-226-025_sm.

Kjell Johan.

Et nesten identisk bilde til dette ble lagt ut her i albumet Bergensquizen og Bjørn Torske fant dette fort ut. Siden bekreftet av Gabrielle Bergan som bor i huset i dag. Hun har lovet å ta bilder fra samme bakplass i dag. Dette er et av mange bilder som medlemmer her har hjulpet Billedsamlingen UBB.

Den gamle smie til smedmester Pisani på hjørnet av Nøstegaten og Frimannsmuget. Bildet er tatt i 1958 da smedmester Pisani nettopp var ferdig med å sko en av Bjørge sine hester. Pisani er vel byens siste Hovslager, men det er heller sparsomt med hester til skoning.
(Gustav Brosings tekst til bildet.)

  • Tilføyelse: Nå vet ikke jeg hvem Bjørge var, men jeg husker tibake til 1950-årene, da ved og koks til byens forskjellige husstander ble fraktet omkring til byens forskjellige husstander om vinteren med hest og kjerre; var det snø.., ble slede benyttet istedetfor kjerre. Så – kanskje Bjørge var en av dem som sto for denne viktige levering av ved og koks den gang..?

Kilde til bilde og hovedtekst, boken: “Bergen Vår By”, av Gustav Brosing. Utgitt i 1959.

Kjell Johan.

Denne staselige og flotte Folkevognbussen kom jeg over da jeg en dag på 1990-tallet syklet rundt i byen på jakt etter motiver, og da jeg kom over denne nydelige bilen var jeg bare nødt til å få den inn i mitt kamera til forevigelse. Men – det var ikke bare selve den nydelige bil som fanget min interesse, – noe dere vil forstå når dere kikker på nummerskiltet. Selve nummeret har jeg retusjert bort, samt ansikt på de to turister ved bilen. Men, – bokstavene på nummerskiltet.., ordentlig morsomt å skue med tanke på hva disse bokstaver betyr på norsk…

Foto: Privat eie.
Avbildet ca. 1994/95.

Kjell Johan.

Stykkgodstrafikken med skip til og fra Bergens nærområder, var på hell på åttitallet. Men det var fremdeles liv på Holbergskaien, hvor skipene til Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap (HSD), lå når de var i byen.

På bildet ser vi:
MS Hardangerfjord (1959) Kombinert passasjer- og godsskip.
MS Etne (1962) Kombinert passasjer- og bilferge.

Delvis skjult bak skuret til venstre på bildet, skimter vi, etter hva jeg tror, en av HSD’s hydrofoilbåter. Tar jeg ikke feil, så skimter vi en hurtigbåt som ligger framfor baugen til MS Etne. Er det noen som kan hjelpe til med å identifisere disse? (Klikk på bildet for å se en større utgave av motivet).

Og ikke minst: Midt i bildet ser vi gamlekarene, som står og bivåner livet på kaien.

Foto: Thor Svendsen 1981

En skikkelig påskenøtt. Digitalarkivet/Riksarkivet har bare for en ukes tid siden åpnet arkiver med tusenvis av upublserte bilder, Herav flere hundre tatt av Magdalene E Gran. Det vi vet er at disse pene damene tok seg opp på Blåmanen, trolig i august 1913. Ut fra andre bilder fra turen tror jeg at de har gått ruten fra (Gamle) Fløien, via Blåmansveien, langs Blåmansvannet og helt til topps på Blåmanen. Jeg klarer ikke å plassere geografisk hvor de er her. Kan noen se det?